Probleme cu fierea sau bila

Situatiile in care un pacient (de obicei o pacienta) are “probleme cu fierea” sunt relative frecvente si desi de obicei nu sunt grave, sunt deranjante, restrangand mult posibilitatile de alimentatie ale individului.

Bolile de fiere sunt relative frecvente mai frecvente mai ales la femei, deranjante dar frecvent fara gravitate. Desi pot da intoleranta alimentara, de obicei aceasta nu se insoteste si de scadere i ngreutate.

 Simptomele bolilor fieree

Simptomele bolilor colecistului (fierii) sunt in general asemanatoare, dsi bolile sunt diferite:

  • Dureri sau jena in dreapta sub coaste (in zona ficatului / fierii, fierea aflandu-se sub ficat , partial inglobata in structura ficatului
  • Gust amar dimineata sau dupa unele alimente
  • Greata si uneori varsaturi bilioasa (galbui si amare)
  • Intoleranta la anumite alimente
  • Episoade de diaree sau constipatie
  • Episoade de migrena (“migrena biliara”)
  • Mai rar, icter sau febra

Care sunt bolile fierii:

Cele mai frecvente afectiuni ale veziculei biliare sunt:

1.Fierea marita.

Exista situatia in care un pacient stie ca are “fiere marita”, fapt care il sperie ingrozitor. De fapt colecistul contine o cantitate de bila, care este

evacuata periodic (de mai multe ori pe zi) in duoden; daca evacuarea nu s-a produs de mai mult timp din diferite motive, la ecografie colecistul este marit, pentru ca este plin cu bila (fiere). Situatia este in imensa majoritate a cazurilor trecatoare, la urmatoarele mese aparand evacuarea fieri, si la urmatoarea ecografie colecistul diind normal; evident situatia bulverseaza pacientul care face comparatie intre cele doua ecografii si… se mira de cat de diferite sunt.

In medicina nu exista acest diagnostic sau unul similar, dar la ecografia abdominala, se poate ca medicul sa-i spuna bolnavului (pentru a usura intelegerea acestuia) ca are “fierea marita”.

Fierea mare la ecografie:

Poate fi data de urmatoarele situatii:

  • Colecist hipoton (fiere lenesa) – afectiune fara gravitate, dar deranjanta
  • Colecist litiazic (cu pietre) – fierea marita prin blocarea unui calcul, este insotita de dureri mari, greata, si este o urgenta, probabil chirurgicala
  • Colecist malformat (cudat sau septat)– malformatie din nastere, fara gravitate.
  • Alimente care nu stimuleaza evacuarea fierii (grasimii, ciocolata, ou, unt, smantana, frisca, carne)
  • Spasm al muschiului ce inchide colecistul (Oddi)
  • Tumora a orificului de varsare a colecistului in duoden (papila) .

2.Colecist cu perete ingrosat.

Situatia este frecvent descrisa pe buletinele de ecografie.

Sunt mai multe situatii in care colecistul poate avea peretele ingrosat:

  • Vezicula biliara “de portelan” -apare la cei cu colecistita cronica, la care se depus saruri de calciu in peretele ei. Se poate asocia cu cancerul de colecist, de aceea unii recomanda operatia pentru vezicula de portelan
  • Colecistita acuta,  este o urgenta, cauza fiind de obicei litiaza (pietre) cu  infectie supraadaugata. Acestei modificari ecografice i se asociaza de obicie densificarea grasimii pericolecistice, cresterea circulatii in peretele colecistului (la ecografia Doppler) si semnele obtinute la examinarea clinica.
  • Colecistita cronica, da acelasi aspect ecografic, ingrosarea peretelui apare datorita inflamatiei cronice date de obicei de existenta litiazei biliare; pacientul prezinta dureri repetate in dreapta sub coaste
  • Cancerul de colecist, este rar, ecografic se poate vedea o ingrosare neuniforma a peretelui colecistului, sau formatiuni nodulare in interiorul sau; de obicie nu exista simptome, uneori poate da metastaze .
  • Ciroza hepatica si insuficienta cardiaca, sunt insotite de tulburarea circulatiei sangelui prin ficat (hipertensiune portala), acesta stagneaza in zona organelor digestive, inclusiv a colecistului, dand imaginea ecografica mentionata
  • Inagini asemanatoare dau uneori hepatita, pancreatita, adenomiomatoza colecistului sau colecistita xantogranulomatoasa

3.Namolul (noroi) biliar.

Reprezinta un alt diagnostic ecografic, care poate speria bolnavul , care are frecvent cateva kilograme peste greutatea normala – apare mai frecvent la obezi..
Este o modificare vizibila ecografic, datorata unei evacuari incomplete a bilei din colecist.
Importanta acestei dereglari se datoreaza faptului ca din noroi biliar, se pot forma calculii biliari (pietre).
Noroiul biliar se poate trata medicamentos si cu respectarea unei anumite diete.

4.Colecist cudat

Colecistul este indoit, formeaza o cuta, care poate da probleme, dar de obicei NU da probleme , simptome

5.Colecist septat

Fierea are in mic perete care ii imparte cavitatea in doua camarute mai mici; poate fi cudat corporeal (la nivelul corpului) sau infundibular (la nivelul gatului).

6.Polipi la fiere

De obicei sunt formatiuni localizate in colecist , prezente la cca 5% din populatie, de obicei fara a da nici un fel de sim;pto0m.

De obicei au sub 1cm,  sunt alcatuiti din colesterol si sunt asociati cu pietrele la fiere. Rar por fi cancerosi (adenocarcinom).

Nu necesita nici un fel de tratament, dar la persoanele peste 50 de ani care au polipi mai mari de 1cm, care pot fi  suspecti de a fi neoplazici, se poate recomanda colecistectomia.

Lasă un comentariu